Menu

  • "Klassz nap a napköziben"

  • SUPERSTÁR ´24

    2024 április 26-án újra megrendezésre került iskolánkon a SUPERSTÁR énekverseny.

    Nagy örömünkre, a megmérettetésre 44 tanuló jelentkezett 6 tanintézményből. Ezek a versenyzők a következő oktatási intézményekből érkeztek: Speciális Alapiskola (ul.Bottova) Rimaszombat, Speciális Alapiskola
    Hnúšťa, Speciális Alapiskola Losonc, Speciális Alapiskola Nagyrőce, Reedukačné centrum Čerenčany, MTNY Speciális Alapiskola Rimaszombat. Külön öröm, hogy idén bekapcsolódott a Vienála egyesület is.

    A tanulók három kategóriában versenyeztek: szólóének, duett,  kóruséneklés, kategóriánként két korcsoportban, 12 éves korig és 12 éves kortól.

    A versenyre az alapiskola tornatermében került sor, ahol mindenki kényelmesen elfért, versenyzők, tanárok, kísérők, vendégek és nem utolsó sorban a zsűri.
    „Üdvözlöm Önöket a mi zenés regionális versenyünkön, melyet a speciális iskolák részére szerveztünk meg. Azért vagyunk itt ma, hogy ünnepeljük a tehetséget, a kreativitást és a résztvevők bátorságát,”- üdvözölte a jelenlévőket Mgr. Bálint Marcella igazgatóasszony. „A zene az a nyelv, amelyet mindannyian beszélünk, tekintet nélkül arra kik vagyunk vagy honnan jöttünk. Egy nyelv, mely összeköt bennünket és örömet szerez mindannyiunknak. A zene egy erős eszköz, amely lehetővé teszi, hogy kifejezzük önmagunkat és összekapcsolódjunk a többiekkel. Egy nyelv, mely legyőzi az akadályokat és megnyitja a szíveket. Ma olyan fiatalok vannak itt, akik készek megmutatni zenei képességeiket és készek megosztani a zene iránt érzett szeretetüket.”
    A verseny zsűrijében helyet foglalt a VIENALA Egyesület igazgatónője, PaedDr. Helena Husárová, az iskola egykori asszisztense, Bc. Páko Mária zenész-énekes, a Rimaszécsi Magyar Tannyelvű  Speciális Alapiskola igazgatója, Mgr. Alexander Bodon, Katarína Turská énekes, valamint a cserencsényi Reedukációs Központ képviseletében Mgr. Szajkó Attila zenész.


    Nem felejtkezhetünk meg a verseny támogatóiról sem, név szerint: OZ AMAL - Peter Tursky, LH Trading s.r.o.- Ladislav Hajdú, OZ Líder talent Páko Mária, Stavebné Centrum Ádám - Ing. Roland Ádám és persze a Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola pedagógusai, akik anyagilag és konkrét ajándékokkal is hozzájárultak a verseny létrejöttéhez.

     

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • A Föld napja

    Óvd a Földet, hiszen csak egy van belőle!

     

    „Ki mondta, hogy nem tuodd megváltoztatni a világot?” – ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

    Április 22-én a mi iskolánk tanulói is megemlékeztek a Föld napjáról. Különböző foglalkozások keretén belül elbeszélgettek a Föld megóvásáról, rejtvényt fejtettek, rajzoltak, szineztek, ötleteltek és plakátot készítettek.

    A tanulók is tudatosították, hogy ők is számtalan módon vehetnek részt és segíthetnek a környezet védelmében.

     

    A 8. A osztályos tanulók munkái:

  • DEŇ NARCISOV

    Každý z nás pozná niekoho, kto trpí rakovinou. 18. apríla je Deň narcisov.

    Pripnite si malý kvietok za všetkých, ktorí bojujú so zákernou chorobou. 

    Žiaci v PŠ II. sa zaoberali s touto vážnou tematikou. Výsledok je na nástenke.

    Nárciszok napja – az együttérzés és a remény jelképe

    A Nárciszok napján kisebb-nagyobb adományokkal járulhatunk hozzá a rákbetegek gyógyításához, életkörülményeik javításához, a betegség okainak kutatásához, a gyógyszerek fejlesztéséhez, adományainkért pedig jelképes vagy valóságos sárga nárciszokat osztanak. A gyűjtést a Rákellenes Liga szervezi és az összegyűlt pénzt sokfelé osztják, a felsoroltakon kívül ebből fedezik a rákbetegek relaxációs gyógykezelését, segítik a kórházak és hospic intézetek felszerelését és működtetését, tartják fenn a kórházban kezelt rákbeteg gyerekek szüleinek lakhelyét is, hogy azok a kezelés idején a gyerekek közelében lehessenek.

  • A könyv hónapja

    A könyv a legnagyobb varázslat


    „A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.” (Csukás István)


    A könyv hónapja alkalmából lehetősége volt a VIII. A osztály tanulóinak, hogy személyesebb kapcsolatot tudjanak kialakítani a könyvekkel. A márciusi hónap során mesekönyveket nézegettek és belőlük kiválasztott meséket olvastak fel. A ŠZŠ Klenovec versenyébe ( Najzaujímavejšie rozprávkové leporelo) is bekapcsolódtak, melynek témája „Červená čiapočka“. Szlovák órán elolvasták és megbeszélték a mese cselekményét, majd munkára nevelés órán leporellót készítettek az adott témában.

    Az elkészült képeskönyvek:

    Marec mesiac kníh

    „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

    Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. 

    A viete prečo je marec mesiac knihy? 

    Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. Podľa neho je pomenovaná aj knižnica u nás v Rimavskej Sobote.


  • Magyar költészet napja

    A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. 

    A faliújságot a PŠ I. és PŠ II. tanulói készítették.

  • Medzinárodný deň Rómov

    Pamätný deň (8. apríl) Rómov na celom svete, keď si pripomínajú svoj spoločný pôvod, jazyk, kultúru a identitu na základe medzinárodného zjednotenia a spolupatričnosti.

    Svetový deň Rómov bol vyhlásený v roku 1990 účastníkmi 4. kongresu Medzinárodnej rómskej únie vo Varšave pri príležitosti výročia 1. kongresu Medzinárodnej rómskej únie (International Romani Union – IRU), ktorý sa konal 8.-12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne (Veľká Británia).

    Na Slovensku si ho pripomíname od roku 2001.

    Nástenku pripravili žiaci z triedy PŠ II. 

  • Március 15. témahét  a készségfejlesztő szakiskolában (PŠ II) 

     Hagyomány iskolánkban, hogy az 1848-as forradalom ünnepét témahéttel vagy projektnappal ünnepeljük.

    A készségfejlesztő szakiskola második osztályos diákjai egy rendhagyó irodalomóra keretén belül emlékezett meg március 15-ről. A tanulók számos kreatív ötlettel rukkoltak elő. Különféle munkalapokat, keresztrejtvényeket fejtettek meg, többek között egy kvízt is, melynek segítségével a diákok felmérhették és kiegészíthették egymás ismereteit. A kreativitásoknak a forradalom jelképeit, a nemzeti színeket, a szabadság szimbólumait örökítették meg tanulóink. Élményekben és tudásban gazdag napot tudhatunk magunk után! 

     

  • XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny

    A képzőművészeti versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából hagyományosan a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya szervezi a Gömör-Kishonti Művelődési Központtal közösen. Az díjátadó ünnepségre és a díjazott pályamunkákból készült kiállítás megnyitójára ezúttal a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium épületében került sor, ahol egész március végéig megtekinthető a kiállítás.

    Iskolánk hírnevét Oláh Paulína öregbítette, osztályfőnöke PaedDr. Styavina Csilla vezetésével.

    Gratulálunk!

    Az eseménnyel kapcsolatos további fotók a XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny fotoalbumban találhatók.

  • Marec, mesiac knihy v ŠKD / Március – a könyv hónapja a napközi otthonban

    Olvasni jó!

    ....címmel tartott rendhagyó foglalkozást a napközis tanulóknak nevelö nénink Bc. Nagy Éva. A mosolygós arcok a foglakozás sikerét dícsérik.

  • Bezbariérový prístup - Épületeink akadálymentes megközelítése

    Želanie sa stalo skutočnosťou!

    Začiatkom marca nám namontovali bezbariérový prístup pre vozíčkárov v obydvoch budovách našej školy.

  • Pósa bácsi szerkesztősége

    Március 6-án iskolánk Jánošík utcai részlegébe látogatott a Pósa Lajos Társaság két oszlopos tagja, hogy Pósa bácsi újságjával ismertessen meg bennünket.

    Gyurán Ágnes jóvoltából remek mesékkel gazdagodtunk, Páko Marika pedig a megzenésített versek szárnyán repített az Én újságom szerkesztőségébe. 

    Reméljük, máskor is lesz alkalmunk ilyen remek találkozásra!

    Az esemény fotói Pósa bácsi szerkesztősége a speciális alapiskolában című fotoalbumban szerepelnek.

  • Protidrogová prevencia

    Problematika drog je vo svete mladých ľudí stále aktuálna. Drogy predstavujú závažné riziko, ohrozujúce fyzické aj mentálne zdravie nás všetkých. 

    5.marca 2024 sa uskutočnila  prednáška o prevencii proti drogovej závislosti. Téma, ktorú nám predviedla Mgr. Erika  Slivová bola veľmi poučná. Vysvetlila škodlivé účinky drog a poukázala na obrovské riziko spojené s ich užívaním. Deti mali možnosť otvorene diskutovať o tomto probléme, pýtať sa množstvo otázok a rozprávať sa na rôzne  témy.

    Sme radi, že sme sa mohli tejto preventívnej besedy zúčastniť.

  • Rendhagyó napközi otthonos foglalkozás / Netradičná hodina biológie v ŠKD

    2024. 1. 25-én a napközis tanulóink rendhagyó foglalkozáson vettek részt. A foglalkozás témája az emberi test, azon belül a belső szervek volt. Sokat megtudtak a szervek működéséről, kinézetéről. Köszönet Csavnyicky Virók Andrea tanító néninek az együtt töltött vidám percekért.

  • A magyar kultúra napja - január 22.

    A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat a jövő generációjának.

    Ebből az apropóból a készségfejlesztő szakiskola diákjai egy közös projekt keretén belül munkalapokat oldottak meg, melyeknek kérdései a Himnusz értelmezéséhez kapcsolódtak. Továbbá szót ejtettünk a magyar történelemről, hagyományokról, a híres népviseletekről, melyek a kalocsai és a matyó. Munkánkat ezután egy szókeresővel folytattuk, melyekben magyar ételeket, írókat, találmányokat fejtettek meg a gyerekek. A nap végét a magyar népmesék megnézésével zártuk. Élményekben gazdag napot tudhatunk magunk után, és örülünk, hogy mindig valami új és érdekes információt tudunk nyújtani a diákok számára.

    PaedDr. Tóth Iveta - a PŠ II.osztályfőnöke

  • Ha örülni akarsz, adj örömet másoknak...

    Ha örülni akarsz, adj örömet másoknak,

    ha szeretetet akarsz, tanulj meg szeretetet adni,

    ha figyelmességre és nagyrabecsülésre vágysz, tanulj meg figyelmességet és nagyrabecsülést adni,

    ha anyagi bőségre vágysz, segíts másokat meggazdagodni!

    Ahhoz, hogy az ember megkapjon valamit, amit szeretne, a legkönnyebb út valójában az, ha másokat hozzásegít ehhez.

    "Deepak Chopra"

     

    Dňa 21. decembra 2023 zase navštívil našu školu dobrý anjel. Volá sa Filip Turský. Každoročne sponzoruje našich žiakov cennými darmi formou zimného oblečenia.

    V mene žiakov ďakujeme pekne! 

  • Nepečené medovníčky - PŠ II.

    Naše žiačky T. Horváthová a T. Cibuľová sa zapojili do súťaže: Nepečené medovníčky, ktorú organizuje ŠZŠ Hnúšťa. Nám sa ich práce páčia a dúfame, že sa budú páčiť aj porote.

  • Nálunk járt a Mikulás!

    Kicsit késett, ám december 7-én hozzánk is bekopogott a  JÓ ÖREG!

    Iskolánk tanulói a tornateremben fogadták a Mikulás bácsit, akinek ízelítőt adtak a karácsonyra készülő műsorukból.

    Varázslatos, dalos műsorával színesítette a napunkat Páko Marika a OZ LÍDER TALENT jóvoltából.

    Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak ehhez az igazán szép és tartalmas délelőtthöz.

    - Köszönjük Berki Vivien szüleinek a mikulás csomagokat.

    - Köszönjük LH Trading s.r.o.-nak

  • Mikulás szánhúzói, a rénszarvasok

    A legendák szerint a Mikulás ajándékokkal teli szánját 9 rénszarvas húzza, olykor bizony repülnek is a sötét éjszakában. Az idén a 7.B osztály tanulói 3 rénszarvast az udvarunkra varázsoltak.  Köszönjük szépen!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Špeciálna ZŠ s VJM Hviezdoslavova 24 Rimavská Sobota 979 01
    Hviezdoslavova 24 Rimavská Sobota 979 01
  • 047 / 56 23 232

Fotogaléria